A 2012. március 12-i Magyar Közlönyben jelent meg a 1060/2012. (III. 12.) Korm. határozat.

 

A határozat értelmében az Igazságügyi Megfigyelõ és Elmegyógyító Intézetet (Budapest), a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházát (Tököl) és a Szegedi Fegyház és Börtön Krónikus Utókezelõ Részlegét (Algyõ-Nagyfa) közös telephelyre költöztetik a Szent László Kórház telephelyén 2013. december 31-ig.

 

Az IMEI a Budapesti Fegyház és Börtön Kozmai utcai telephelyén működik 1896 óta. Az IMEI végzi - többek között - a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak ideg- és elmegyógyászati ellátását, a kényszergyógykezelésre, ideiglenes kényszergyógykezelésre utalt betegek és a szabadságvesztés végrehajtása alatt elmebeteggé vált elítéltek gyógykezelését, továbbá az előzetes letartóztatottak elmeállapotának megfigyelését.

 

A tököli BV kórházban történik - többek között - a büntetés-végrehajtási intézetekből beutalt beteg fogvatartottak, valamint Budapest és Pest megye területéről orvosi kivizsgálás, megfigyelés és műtét céljából a rendőrségi fogdán elhelyezett előzetes letartóztatottak egészségügyi ellátása.

 

A Krónikus Utókezelő Részleg a szegedi fegyházhoz tartozó III. objektumban, Nagyfán található. Ez a részleg végzi végzi a krónikus betegségben szenvedő, rehabilitációra szoruló beteg fogvatartottak folyamatos fekvőbeteg-szakellátását.

 

Az integrált büntetés-végrehajtási egészségügyi létesítmény létrehozása nem indokolatlan. Az IMEI épülete már régóta alkalmatlan a gyógyító tevékenység folytatására, tehát átköltöztetése mindenképpen aktuális. Más kérdés az, hogy a Szent László Kórház Gyáli úti telephelye alkalmassá tehető-e fogvatartottak befogadására. A Kormány két értékes budapesti ingatlan, a Városligeti fasori volt BM Kórház és a Budakeszi úti egykori BM Szanatórium értékesítéséből kívánja fedezni az új intézmény létrehozásának költségeit.


Share |

Leave a CommentTrackback
Leave a Comment
 

Luxembourg

Az EU Bíróság válogatott döntéseinek összefoglalói.

Kamatkalkulátor

A régi Ptk. 301. és 301/A., valamint az új Ptk. 6:47., 6:48. és 6:155. §-a alapján működő ingyenes kamatkalkulátor. A kamatkalkulátor segítségével késedelmi, ügyleti és vegyes kamatot tud számítani. A kamatkalkulátor használata nem igényel regisztrációt.