Magyar Ügyvéd Blog

Türelemre van szükség ahhoz, hogy értelmezzük a Magyar Péter-jelenséget – ő elindult egy úton, várjuk meg, hová érkezik

2024. március 21. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-03-21_22_04_07.pngAzzal, hogy Magyar Péter kilépett a széles nyilvánosság elé, és március 15-én talán a legnagyobb tömegeket vonzó rendezvényt sikerült megszerveznie, új fejezet kezdődött a történetben. Nem tudhatjuk azonban, hogy mi volt ennek a motivációja: politikai szerepvállalás készteti, mert elege volt a NER eddigi működéséből, csakhogy ebbe keverednek magánéleti szálak, esetleg még a személyes sértettség is. Értelmezni kell tehát a Magyar Péter-jelenséget, amihez azonban időre van szükség, hogy tisztán lássunk.

Minden érintett részéről kellő türelemmel és nyugalommal kell fogadni azt, hogy a NER-ből kiugrott Magyar Péter ügyvéd súlyos vádakkal állt elő a Völner­Schadl-ügyként elhíresült történetben – hangsúlyoztam a Klubrádió Bolgár György vezette Megbeszéljük című adásában. Idő kell ugyanis hozzá, hogy mindezt megfelelő objektivitással értékeljük. Az nem baj, ha valaki követ dob a közélet állóvizébe, s nem baj, ha ezzel aktivizálja az embereket, de okosabban tesszük, ha Magyar fellépését illetően kicsit várunk a végső konklúziók levonásával. Már csak azért is, mert ezt az egész történetet áthatja egy magánéleti konfliktus: Varga Judit volt igazságügy-miniszter – a pedofilügybe belebukott korábbi EP-listavezető – és elvált férje egymás közötti vitáit is belekeverték az ügybe.

Ami ez utóbbit illeti, „Magyart elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit, és ezért bosszút akar állni” – így reagált Kocsis Máté fideszes frakcióvezető az atv.hu megkeresésére. A rendőri jelentés egy, a házasfelek 2020-as vitájáról szólt, és kiszivárogtatása egyértelműen a férj lejáratását szolgálta. Csakhogy abban a dokumentumban nem szerepel családon belüli erőszak, tettlegesség, mert ha ilyen lett volna, a hatóságnak hivatalból eljárást kell indítania. Ennek azonban nyoma sincs. A többi pedig magánügy. Ezért felvetődik, hogy a perpatvarról készült jelentés  – amiről állítólag Magyar Péter sem tudott – valamilyen irányított célból került most nyilvánosságra, ami kimerítheti a hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúját.

Nem nehéz kitalálni ennek indítékát sem. Magyar Péter súlyos vádakkal állt elő. Szerinte Rogán Antal tudott a Völner–Schadl György-ügyről, és a kormánynak már Schadl őrizetbe vétele előtt fél évvel tudomása volt a későbbi vádlottak ellen folyó titkos megfigyelésről, s erről tájékoztatták Völner Pál akkori igazságügyminiszter-helyettest is. Azt a politikust, aki a végrehajtói kamara egykori elnökétől a vád szerint 83 milliós kenőpénzt vett át. Emellett Rogán Antal és/vagy Rogán emberei bementek az ügyészségre, és „manipulálták” az ügy iratait.

A vádhatóság természetesen cáfol, miként Rogán is, aki állítólag nem ismeri a bukott fővégrehajtót. Kérdés persze, hogy akkor a Schadl széfjében talált kompromittáló dokumentumokat – amelyek állítólag nem álltak a korrupciós gyanúval összefüggésben – miért kellett sietve megsemmisíteni. Sok mindent elárulhat, hogy az ügyészség ezt a szálat elvágta, de ahonnan azok az állítólag Rogánra nézve is kínos iratok „berepültek” a páncélszekrénybe, még előkerülhetnek más forrásból is. Lehet, hogy a kutya ott lehet elásva?

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint miután Magyar korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása, ezért idéztek őt tanúként. Meggyőzésem, hogy a kollega urat nem terheli feljelentési kötelezettség, tehát nem volt mit elmulasztania. Az állításait azonban a hatóság szerint nem tudta bizonyítani, és képtelennek tartják, hogy a nevezett ügyben bárki bizonyítékot tartott vissza, vagy az ügyészségen lévő iratokat semmisített volna meg. Némi türelemre már csak az is adhat okot, hogy Magyart március 26-ára újabb kihallgatásra várják, és ő azt ígérte, arra az alkalomra magával hozza a bizonyítékait, köztük az általa készített hangfelvételeket, és ha lehet, azokat nyilvánosságra is hozza.

A nyilvánvalóan Magyar lejáratását szolgáló rendőrségi jelentés kiszivárogtatása, illetve a kölcsönös vádaskodás azonban nem visz minket közelebb az igazsághoz. Ezért emeltem ki a Klubrádióban is, hogy azok cselekednek helyesen, akik most megfelelő visszafogottsággal értékelik az eseményeket, és kivárnak. Az ügyvéd kollegámat is bölcsebbnek tartom annál, hogy fejjel rohanjon a falnak. A mostani pillanat talán nem a legmegfelelőbb arra, hogy pártot alapítson, hanem szerencsésebb lenne okos tanácsadókkal konzultálnia, akik nagyobb megfontoltságra intenék.

A Heti TV Pirkadat című adásában M. Kende Péter kérdésére jeleztem: azzal, hogy Magyar Péter kilépett a széles nyilvánosság elé, és március 15-én talán a legnagyobb tömegeket vonzó rendezvényt sikerült megszerveznie, új fejezet kezdődött a történetben. Nem tudhatjuk azonban, hogy mi volt ennek a motivációja: politikai szerepvállalás készteti, mert elege volt a NER eddigi működéséből, csakhogy ebbe keverednek magánéleti szálak, esetleg még a személyes sértettség is.

Értelmezni kell tehát a Magyar Péter-jelenséget, amihez azonban időre van szükség, hogy tisztán lássunk. Öreg civilként azt gondolom, az egyik oldalon nem szabad pálcát törni felette, a másikon pedig egyelőre elhamarkodott lenne új messiásként tekinteni rá. Először is várjuk meg, milyen bizonyítékokkal tud előállni a volt igazságügy-miniszter egykori férje, amelyek a NER romlottságát támasztják alá. Azután jöhet a következő kérdés: Magyar képes-e egy olyan harmadik erő megteremtésére, amely tömöríti a Fideszből és az ellenzékből egyaránt kiábrándult egyharmad összefogására. Ő elindult egy úton, és várjuk meg, hová érkezik.

(Fotó: Tóth Ádám / Népszava) 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4018361263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása